Обрати сторінку

*bon appetite з португал. – смачного

**obrigado з португал. – дякую

IMG_7082

Кулінарія – прекрасний спосіб пізнання культури країни. Звичайно, що збираючись в Ріо, ми мріяли насамперед скуштувати «від пуза» свіжих морепродуктів та фруктів – і, як то кажуть, як гадалось, так і сталось☺

Щойно заселившись в готель, відправились на сніданок, який справді порадував екзотикою та вибором  фруктів: папайя, диня, гуава, виноград «кардинал», стиглі, соковиті манго!!!!, ківі, міні корольок, ананас, ну і більш звичні нам – яблука, груша, маленькі банани (коли за кордоном зустрічаю лише міні банани, справді, складається враження, як казав одного часу знайомий, що нас кормовими бананами годують).

60237923 IMG_6520
Крім фруктів, наявна неймовірна кількість випічки: кекси, тістечка, хліба, але справжнім смачнючим «наркотичним» відкриттям став для нас Pao de Quejgo – такі сирні кульки, але як виявилось – це так звані їхні сирні булочки або сирний хліб. Основною родзинкою пау-де-кейжу є яскраво виражений сирний смак, який і дав йому назву – кейжу (queijo) – сир с португальської.

Всередні ця кулька схожа на спонж з багатьма отворами. Здається, що він невагомий та повітряний, оскільки середина по суті заповнена повітрям без видимих наповнювачів чи складових, але от тільки Ви відкусите шматочок і зразу відчуєте сирний присмак. Смак пау-де-кейжу залежить від сиру, який використовують в рецептурі. Найчастіше до складу додають сир мусарела (з італ. моцарела, але в Бразилії – це Муссарела (Mussarela), але може бути і Пармезан або ж традиційний сир “Мінас”, який дуже схожий на звичний нам адигейський).

Я спочатку дуже обережно до них відносилась в плані, що випічка, калорії, хоча це безумовно смачно – тепленьке, легеньке, наче соняшникове насіння за швидкістю споживання та ще й різноманітних розмірів і прекрасно смакує з кавою. Як виявилось, Pao de Quejgo не містять глютену, в складі тіста немає дріжджів, тобто це ще й корисно.

IMG_7159

image08
Фото: pao de queijo на сніданок з омлетом та сосисками

 

IMG_6842

IMG_6843
Фото: ароматний тепленький Pão de queijo – чудесний тандем з кавою в будь-яку пору дня

Історія виникнення Пау-де-Кейжу (Pão de queijo) не особливо відома, але почалось все зі штату Мінас Жерайс в Бразилії, де винайшли рецепт чудо сирних булочок ще у 18 столітті. В 20 столітті популярність цієї смакоти сягнула всієї Бразилії, от і нам стало цікаво якби це Pão de queijo смакувати у рідній Україні, які інгредієнти для цього потрібні, але не все так просто((

Основа пау-де-кейжу – це так званий бісквіт з кислого або здобного порошка (polvilho). По суті – це крохмал, але незвичний крохмал, а мука з крохмалу маніоки (amido de mandioca).

Такий своєрідний крохмал можна придбати лише на батьківщині пау-де-кейжу в Бразилії, так як маніока (“мандіоока”), це такий коренеплід, зовні схожий на картоплю, але має суттєву різницю у властивостях.

Мандіоку вирощують на території всієї Бразилії, з неї готують як гарніри, так і гарячі страви з м’ясом та соусами. Крім того, це саме той крохмал (polvilho), який і є основою для пау-де-кейжу.

+ яйца, сіль, олію та сир= м’яка та еластична консистенція.

На сьогодні, бразильські виробники випускають напівфабрикати пау-де-кейжу для експорту за кордон: країни Європи, Америки, Японію та ін. Система ніби і нескладна: виробник готує тісто для пау-де-кейжу в Бразилії, заморожує та досталяє готові для випічки пиріжки в маленьких пакетах. Покупцю лише потрібно розморозити сирні кульки, викласти на протвінь, спекти в духовці і все – пау-де-кейжу на Вашій кухні.

20-1 23-1
Вуличні кафешки продають сирні кульки поштучно (4-6шт=6-10 реалів=2 уо). Насолоджуватись свіжим смаком пау-де-куйжу треба так би мовити «не відходячи від каси», в іншому випадку це як з французьким багетом – спечені зранку, ввечері вже задерев’янілі та несмачні.15-1

Рецепт класичного пау-де-кейжу

  • 500 грам – маніокової муки-крохмалу
  • сіль за смаком або 1 стол.ложка кубика Маггі
  • 300 мл молока
  • 150 мл олії
  • 2 яйця
  • 600 гр натертого сиру (Муссарела або “Адигейський”)/li>
  • олія для форми

Приготування

1) Розігріти разом молоко, олію та сіль
2) При кипінні маси, вилити її зверху муки та перепішати, поки не розійдуться комочки
3) Залиште на деякий час масу для охолодження
4) Додайте яйця одне за іншим, чергуючи з додаванням натертого сиру, одночасно взбиваючи міксером або ж виделкою після додавання кожного інгрідієнту
5) Коли маса готова – скачайте кульки діаметром 2см та викладіть на форму для випічки
6) Розігрійте духовку до 180 градусів та слідкуйте за золотистим кольором кульок

Смачного☺

IMG_6542
Фото: вечеря в Empório Santa Fé (Фламенго): запечений тунець в сезамі з овочами. Середній чек на 2 особи 160-200 реалів

IMG_6541

Фото: традиційний бразильський коктейль Кайпірінья Caipirinha, в перекладі «напій християн», який виготовляється з кашаси (бразилійська горілка-самогон) , лайму, льоду та необробленого тростинного цукру. Замість кашаси можна використовувати ром (кайпірі́ссіма) або горілку (кайпірешка). На вигляд схожий на традиційний мохіто, але на смак – дуже міцний. Коктейль «Кайпарінья» придумали свого часу раби, які гарували на тростинних плантаціях португальців. Готували спиртне з підручних засобів: доводили сік тростини до процесу бродіння, а потім витримували в ньому дольки лимона.

IMG_6543

Фото: кокоси – це було наше все☺ 4-6 реалів і Ви смакуєте здорово натуральний сік кокосу, який прекрасно втамовує відчуття спраги, голоду; насичує організм життєво необхідними мінералами: калієм, магнієм, кальцієм. Починати ранок з вигляду на океан та смакуючи кокос – блаженство! В нас кокова водичка продається де-не-де в упаковці Тетра-пак і коштує від 56 грн за 1,5 л

IMG_6570
Фото: як Ви бачите португальська мова не така й важка в кулінарії☺

IMG_6575

Фото: обід в центрі біля Муніципального театру. Рис зі шпинатом – так; рис зі шпинатом з ще одним гарніром у вигляді картоплі фрі – ні! Кальмари в клярі виявились дуже сухими(

IMG_6593

Фото: обід в кафешці самообслуговування Grill Catete – вибираємо з пропонованого асортименту і розраховуєтесь за вагу. Ця порція вартувала 56 реалів. Лосось на грилі – супер, а от салати з маринованих морепродуктів не дуже свіжі були((

IMG_6713

Фото: обід на набережній Copacabana: от не знаю чи італійці сприймають пасту з а-ля лікарською ковбасою

IMG_6714

Фото: десерт – запечений банан з морозивом

IMG_6736
IMG_6738

Фото: супер корисний салат та десерт в кафешці в ТЦ Rio Sul

IMG_6958

IMG_6959

Фото: після відвідин зоопарку можна прекрасно пообідати в тутешньому Quinta da Boa Vista, обслуговуючий персонал уособлює часи серіалу «Рабиня Ізаура» і Ти зразу відчуваєш себе власником фазенди

IMG_7081 IMG_7082

Фото: прекрасний обід з аперативом на Цукровій горі в ресторані Cota 200. Екзотичний салат з ківі, ананасу, креветок та листя молодого бур’ячка, заправлений бальзаміком+тартар з лосося. Вартість – 34 реали. Прекрасне місце для святкування важливих подій в житті з чудовою панорамою на статую Христа та Ріо!

IMG_7080

Фото: ресторан Cota 200 на Sugar Loaf

Одним словом, в Ріо Ви ніколи не залишитесь голодним☺ Більше того, тут прекрасна атмосфера та умови для постійного детоксу, щоб підтримувати Ваш організм в прекрасному тонусі, ну, звісно ж, якщо не зловживати картоплею фрі з іншими гарнірами водночас☺

Вибір фруктів, морепродуктів, овочів – збагатить Ваш щоденний раціон безліччю корисними речовинами! До речі, найдорожчий чомусь в супермаркеті був часник – 20 реалів (близько 5,4 уо).

Тому, якщо Ви жити не можете без свіжих морепродуктів та фруктів – у Ріо для Вас це все вже готується – як то кажуть, приїжджайте та скуштуйте Ріо на смак☺

Share Button